A fűszerek mindazon anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű. A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben. A fűszereket gyakran használják illatszerek, parfümök és gyógyszerek előállításához.
Fűszerek listája
angelikafű, angosztúra, angyalgyökér, ánizs, áfonya, babér, bazsalikom, berkenye, bodza, boróka, borágó, bors, borsikafű, borsmenta, cikória, curry, csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fehér üröm, fekete üröm, fekete nadálytő, fodormenta, fokhagyma, fűszerkömény, fűszerpaprika, galangal, görögszéna, gyömbér, illatos ibolya, izsópfű, kakukkfű, kardamomi mag, kaszkarilla, kökény, körömvirág, kapor, kapribogyó, kálmos, koriander, kurkuma, levendula, lestyán, mák, majoránna, metélőhagyma, mézga, métellevél, mustármag, nőszirom, rebarbara, rozmaring, római kömény, szarvasgomba, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, szezám, szurokfű (vadmajoránna, oregánó), sáfrány, sáfrányos szeklice, szömörce, tárkony, torma, turbolya, vadrózsa, vanília, vasfű, vöröshagyma, zsálya
|