A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is. A nektarint keresztezésnek, hibridnek tartják sokan (mandula, szilva), pedig ugyanaz a faj, mint az őszibarack, annak egy genetikus variánsa. A szőrösség tulajdonságát egy domináns allél hordozza, ennek teljes hiányában kopasz a barack. Terebélyes fa, mely másfél-két méter magasra nő. A gyümölcs mérete fajtánként változhat, akár a 150-200 grammos súlyt is elérheti. Lehet sárga vagy fehér húsú, félig vagy teljesen magvaváló. Kellemesen zamatos, édes íze van, bár az egyes fajták között vannak jelentős ízbéli eltérések. A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan sokoldalú felhasználhatósággal bír.
Ezt a gyümölcsöt a spanyolok vitték át Amerikába, de mára Kalifornia a legnagyobb nektarintermelő állam az Egyesült Államokban. Más fontos nektarintermő országok még India, Görögország, Olaszország és Kína. Nagy mennyiségben A és C vitamint, káliumot, foszfort és rostokat tartalmaz. Segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, valamint jó vízhajtó és méregtelenítő hatású.
|